Officina Concept

Kancelarijski nameštaj 90-ih

70-te i 80-te godine unele su svetle boje, glasne šare i teksturne tkanine u privatnim i javnim prostorima, čineći kancelarije jednim divnim mestom za druženje. Međutim, hrabri i smeli stilovi su malo zamakli tehnologiji kada su kompjuteri došli na scenu kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Evo pogleda na nekoliko tipičnih trendova u dizajnu kancelarije iz 90-ih.

Retro dizajn koji se vraća u modu

Sve u bež boji – ova brza promena sa narandžaste, žute i ružičaste na mnoštvo neutralnih tonova je naizgled bila preterana korekcija. Kancelarije koje su nekada bile oblepljene tapetama sa crtanim printovima i opremljene kariranim sofama, sada imaju prigušen dekor u viktorijanskom stilu. Čekaonice i predvorja odbacili su eklektičnu, modularnu ili art-deko estetiku, unoseći metal ili proizvedeno drvo, krem tkanine i čupave jastuke u neutralnim tonovima. Ako su korišćeni neki uzorci, obično su bili u neutralnim tonovima i prigušenim cvetnim šarama.

Tehnologija stupa na scenu – kancelarija iz 90-ih imala je sasvim drugačiju atmosferu od decenija koje su joj prethodile zbog priliva i pristupa tehnologiji. Google je bio svež na sceni, Apple je proizvodio desktop računare, a era .com bila je u punom jeku. Stolovi i kancelarijske stolice počeli su da se formiraju oko tehnologije, stvarajući prostore za smeštaj tastatura, monitora, kompjuterskih postolja i još mnogo toga. Počela je promena; nameštaj više nije napravljen od prirodnih materijala, već je napravljen od metala ili krute plastike. Korišćene su crna, smeđa, smeđa i bež, što je donelo minimalan, utilitaristički osećaj.

Izdržljivost, trajnost i praktičnost – ključne karakteristike

Kabine – pošto je sve više osoblja radilo na personalnim računarima i telefonima, bili su potrebni privatni prostori za smeštaj ovih zaposlenih. Kabine su brzo preuzele kancelarije iz 90-ih i učinile malo za vizuelno ugodnu estetiku i kreativnost.

Potrebno je manje prostora za skladištenje – ovo je omogućilo kancelarijama da implementiraju manje rešenja za skladištenje i odbace neke od velikih ormara za dokumente koji zauzimaju prostor. Sve u svemu, nedostatak papira i mašina, nameštaja i ormara povezanih sa proizvodima od papira stvorio je lakši osećaj i vizuelno lepši.

Devedesete nisu bile doba poznato po enterijerima koji upadaju u oči, ali su uveli tehnologiju koja je promenila igru i stvorila prostor da ona postane sastavni deo kancelarijskog života. Devedesete su bile ključno vreme u trendovima dizajna kancelarija u kome su se kancelarijski nameštaj, sobe i svakodnevni zadaci pomerili kako bi računari postali fokusna tačka. Sada, dizajn enterijera kancelarije treba da uspostavi ravnotežu između ljudi i njihovog okruženja, stavljajući i formu i funkciju u centar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *